Szitanyomás érthetően!

szita nyomás mosonmagyaróvár

Története:

Eredetileg plakátok, transzparensek, dekorációk készültek szitanyomással, de ma már kedvelt eljárás (szeriográfia) grafikusművészek körében is. A digitális nyomtatási eljárások fejlődése és elterjedése miatt ma már leginkább csak nagy tételszámú munkáknál alkalmazzák. Elsősorban egybefüggő homogén színfoltok, szövegek, emblémák nyomtatására ajánlott. Többszínű nyomtatás esetén, színenként külön szitát kell készíteni.

A szita készítése:

A jelenleg használt technológia szerint a fényérzékeny anyaggal bevont műanyagból készült szövetre 1:1-es léptékű sík filmet helyeznek. Erős lámpával megvilágítva exponálják a szitára felvitt anyagra a mintát. Az „előhívást” követően vízzel kimossák a szitát, így megjelenik a rajzolat, és a kívánt területeken szabaddá válik a festék útja.

A nyomtatás művelete ma is változatlan, csak a felhasznált anyagok korszerűsödtek. Eredetileg egy rugóval ellátott acélszalag (simítókés, „rakli”) segítségével – ma már gumiból készül – „préselik” át a festéket a szitán, amely azt csak a fedetlen részein engedi át. A nyomat a legkülönbözőbb anyagokra, papírra, fára, üvegre, fémre, textíliákra készülhet.

A festék; B simítókés; C viaszfelület; D selyem; E keret; F a szitanyomat Forrás: Wikipédia

 

 

 

Szita nyomtatás

Ennél a munkaruházatnál, próbaszitázást végeztünk, hogy a textilre nyomtatott nap színeit pontosan megtudjuk határozni. Fontos volt még, hogy az anyagok szitázásánál a betűk élénksége is megfelelő legyen.

 

 

 

 

Textilt szitáztatna?

Bízza ránk! Vegye fel velünk még ma a kapcsolatot!